HTML

Utolsó kommentek

  • Az IFE JELENLEGI ALELNÖKE: TISZTELT POLGÁRMESTER ÚR. Lehet hogy nem itt kéne ilyeneket megkérdezni ezért előre is elnézést ké... (2014.02.24. 20:12) Ivádi Fiatalok
  • ColT: És valahogy meg tudjuk érteni a dolgot. Érdekes módon mindenfélére van pénz, de amikor arra kerül ... (2010.10.12. 21:08) Trükkös falurombolás 2.
  • ColT: "melyet talán senki más nem ért, csak az Önökhöz hasonló pártkatonák, akik a legsanyarúbb időben i... (2010.10.12. 19:29) Trükkös falurombolás 5.
  • Artaban: Van. (2010.03.08. 21:44) Mondd mennyit ér az ember...?! hatodik rész
  • slysco: Ha ehhez még hozzávesszük azokat a településeket, amelyek igazából nem is veszteségesek, csak a kö... (2009.11.05. 18:55) Trükkös falurombolás. 1
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Közös lónak....felhívás a dolgozóinknak egy megszorítás kapcsán

2007.06.27. 00:59 Ivády Gábor

 

Kedves Munkatársak!

Ma egy rémhír szaladt végig az irodákon, miszerint az étkezési hozzájárulás összegét a pénztelenség miatt tíz ezer forintról ötezerre csökkentjük. Mint az ilyenkor szokásos, mindenki bűnbakokat keresett, illetve mindenkinek volt egy sokkal jobb ötlete a megtakarításokhoz.

Sajnos a dolgozók szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak arról, hogy éppen milyen anyagi helyzetben áll a "közös", így felkészülni sem lehet semmilyen változásra.

Hát akkor nézzük hogy állunk most.

Hosszú idő alatt fölépítettek/fölépítettünk valamit aminek évről évre gyarapodnia, fejlődnie kellene, de sajnos olyan mértékben csökken egyik évről a másikra az állami támogatás, hogy azt szinte követni is alig tudjuk. Nem hogy fejlődésről nem beszélhetünk, de még a szinten tartás is álomvilágnak számít. Sokan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi kis világunkat egy burok veszi körül, a polgármesteri hivatalunk szent és sérthetetlen és mi belülről, a jó meleg irodákból szemléljük végig amint odakinn minden összeroskad.

Már tavaly is láttuk, hogy ha minden marad a régiben, akkor nem tudjuk fenntartani a hivatalt úgy ahogy eddig, hiszen a megnövekedett kiadások mellett csökkent a bevételünk. Az, hogy 2006-ban az öt település többsége jelentős tartozással zárta az évet már előrevetítette azt, hogy idén hozzá kell nyúlnunk a költségvetéshez. Javaslat rengeteg volt a megszorításokra, de egyetlen egy sem lett elfogadva. A költségvetés tárgyalásánál az összes képviselő előtt konkrétan megkérdeztem a Jegyző urat is és a pénzügyi vezetőt is, hogy az a költségvetés amit éppen el fogunk fogadni tartható-e, tudják-e a települések fizetni a részüket.  A válasz határozott NEM volt, ennek ellenére szinte módosítás nélkül elfogadták azt (mi ivádiak ellene szavaztunk, ezért nem használom a többes szám első személyt) Az már csak idő kérdése volt, hogy mikor és milyen drasztikusan kell majd beavatkoznunk az eseményekbe, ha már tarthatatlanná válik a helyzet. Ez pedig elkerülhetetlen lesz. Ivádnak akkor is folyamatosan nőne a hiánya, ha a közösbe egyetlen forintot sem kellene befizetnünk!

Nem értek egyet azzal, hogy a dolgozók juttatásához nyúljunk hozzá elsőként. Először faragjunk le minden nélkülözhető dolgot és ha nem elég akkor kell tovább lépni. Nézzünk egy-két példát. Szükségünk van-e autóra? A válaszom: igen. Ha választanom kell, hogy az autó maradjon, vagy a dolgozók étkezési hozzájárulása ne csökkenjen, akkor a válaszom: nem kell autó. Szükségünk van laborra? Igen, hiszen mindenkinek sokkal kényelmesebb és egyszerűbb az élete, hogy nem kell Egerbe mennünk. Ha választanom kell, akkor menjen a labor is. (lehet, hogy ez nem lesz kérdés, mert a vizitdíjból fenntartható lesz)

Azt mondjátok, hogy miért nem mondanak le a képviselők a tiszteletdíjukról?! Igazatok van, ott is lehetne spórolni. Csak attól még nem oldódna meg a "közös" problémája. Nálunk Ivádon ha ezt a pénzt megspórolnánk, akkor csökkentenénk vele a hiányunkat, illetve mérsékelnénk a növekedését, de még akkor sem tudnánk többet beadni a közösbe, mert hiába tartozom kevesebbel, ha a kevesebbet sem tudom megadni mert nincs pénzem. Persze jogos a kérdés, hogy ha ott nem spórolunk, mert úgyis mindegy, akkor a ti pénzetekhez miért akarunk hozzányúlni, az miért nem mindegy. Én egyetértek, szerintem ne nyúljunk hozzá az étkezési hozzájáruláshoz se, majd csak lesz valahogy, ha pedig mégsem vezetne ez sehová, akkor boruljon ki mielőbb a bili, ne görgessük és halmozzuk a tartozásunkat hónapról hónapra.

Én személy szerint, de szerintem az egész ivádi testület nevében is kijelenthetem, hogy mi a megszorítás ellen fogunk szavazni. Rajtunk nem múlik majd.

Még valami. Tessék itt nyugodtan elmondani a véleményeteket, itt nem kell hozzá a neveteket adni. Írjátok le a javaslataitokat amit szóban elmondtatok, el fogja rajtam kívül olvasni majdnem mindenki akinek szánjátok az üzeneteket.

2 komment

Címkék: panaszkönyv ivád összefogás

A bejegyzés trackback címe:

https://ivad.blog.hu/api/trackback/id/tr51106758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tar Zoltán 2007.07.03. 06:58:43

Nekem nem azzal van bajom, hogy az emberek foglalkoznak politikával, vagy éppen nem foglalkoznak vele. Van akit érdekel, és van akit nem, ez így is van rendjén szerintem. De az, hogy megkülönböztetjük egymást azért, mert az egyikünk foglalkozik politikával és véleményt alkot, a másikunk meg nem, szerintem ez nem valami értelmes emberekhez méltó magatartás és világnézet. Igenis joga van mindenkinek a saját maga módján gyakorolni a szabadságát, még akkor is ha embereket szeretne meggyőzni egy-egy politikai nézet, vagy szervezet helyességéről, vagy éppen helytelenségéről.
Én úgy hiszem, hogy az országban zajló morális válság nem csak annak köszönhető, hogy nincs pénzünk, és ez miatt céltalanok, kiégettek, érdektelenek, boldogtalanok lennénk. A mérlegnek mindig két oldala van. Vannak, akik politikai és gazdasági téren döntenek felettünk, és mi is dönthetünk felettük, négyévenként. Persze, ez sokkal összetettebb dolog, mint ahogyan én ezt egyszerűen leírom ide.
Ám, én még mindig tartom magam a 2006-os helyhatósági választások közeledtével kijelentett gondolatomhoz: azzal, ha utálkozunk, panaszkodunk, megkülönböztetjük egymást és ebből kifolyólag utáljuk egymást ( akárki akármilyen politikai, vagy vallási nézeteket is valljon ), haragban álljunk egymással, nos, ezekkel nem nagyon megyünk semmire, kivéve akkor, ha élvezzük, hogy borsot törünk mások orra alá, és ezáltal ők is a mi orrunk alá.
Jobb lenne inkább belátni, hogy békességgel, összefogással, mindenféle elvakult politikai és vallási nézetektől mentesen élnénk egymás mellett. Nyilván ettől még ott lesz a Gazdaság fogalma. Nnna, ehhez viszont én nagyon hülye vagyok.

Ivády Gábor 2007.07.04. 08:54:02

Zoli!

Túljutottunk a társadalom politikai tagozódásának problémáján, most konkrétan arról van szó, hogy a dolgozók kevesebb pénzt kapnak-e jövő hónap elején, vagy ugyanannyit. Tojik most mindenki az MSZP-re meg a Fideszre, az a fontos, hogy ne csökkenjen a bér (no persze a megszorításoknak politikai okai vannak, hiszen kormány kényszeríti rá a lépésekre az önkormányzatokat)Én még azt is megértem, hogy munkatársaink nem tudnak objektív fejjel gondolkodni úgy, hogy közben a zsebükben turkálnak. Igazuk van. Mondják például, hogy mi bajom van nekem a sofőrrel, hogy állandóan őt küldeném el. Sofőrre szerintem semmi szükségünk, de ha a sofőr személyéről van szó, akit mindannyian jól ismerünk akkor azt mondom, hogy keressünk neki egy másik beosztást, hogy ne veszítse el az állását. A két dolog nagyon eltér egymástól.
Az is igaz, hogy ha viszont megmarad a sofőr is és az autó is, akkor például az autót adjuk el most, amikor még értéke van és vegyünk egy újat lízingre, mint ahogy eddig is tettük. Logikátlan egy olan kocsit fenntartani amire egyre többet kell költenünk.
A magam részéről nem fogok támogatni egyetlen megszorító intézkedést sem a jövőben. Igaza van minden képviselőtársamnak aki úgy gondolja, hogy eddig is volt valahogy, majd ezután is lesz, talán túl borúlátó voltam eddig.
Sőt!
Szóba került az is, hogy akinek nincs felsőfokú végzettsége és a fizetése el lett térítve a törvény adta lehetőségeknek megfelelően azoknak a juttatása vissza lesz térítve az alaphoz.
Nem értek vele egyet, sőt igazságtalannak tartom azt, hogy vannak akiknek el van térítve és vannak akiknek nem. Aki elvégezte a főiskolát, vagy az egyetemet az éppen eleget tett azért, hogy több pénzt kapjon. Meg is kapja. Aki nem kezdett el újra iskolába járni, mert vagy az ideje nem engedte, vagy értelmét nem látta mondjuk ötven évesen beülni az iskolapadba, annak a munkájával ugyanannyira vagyunk elégedettek mintha ugyanazt diplomával csinálná. Ők is mind megérdemlik a magasabb fizetést, bár az soha nem fogja elérni a diplomásokét. Viszont ne legyenek kivételek és a hivatalban minden nem diplomásnak azonos módon legyen eltérítve a fizetése és kapjanak a lehető legtöbbet.
Mondok még valamit! Tavaly már nem kaptak a dolgozók jutalmat év végén a megszorítások miatt. Ennek ellenére a munka mennyisége nem csökkent és továbbra is ingyen túlóráznak idén is. Ez sem igazságos. A jutalommal honoráltuk a munkaidő után benn töltött időt. Legalább két heti jutalmat idén ki kellene fizetnünk.
Azért nem mondom, hogy ezekre nincs pénz, mert eddig is volt valahogy, hát eztán is lesz és ha egyedül én láttam eddig kilátástalannak a helyzetet a többiek pedig bizakodóan akkor elhiszem, hogy nekik van igazuk. Nem hiszem, hogy az étkezési pénzen, a béreltérítéseken, vagy akár a jutalom miatt menne tönkre a „Közös”.
És még egy dolog, mivel Zolinak címeztem a hozzászólást. Közmunkásként dolgozol nálunk, nem kapsz sem tizenharmadik havit, sem étkezési hozzájárulást és a fizetésed is jóval alatta marad a Péterkén dolgozókénak. Igyekszem korrigálni ezt a csorbát is, hiszen évek óta vezeted a közmunkásokat, te vezényelted le az összes „szépítést” ami a faluban történt.
süti beállítások módosítása