HTML

Utolsó kommentek

  • Az IFE JELENLEGI ALELNÖKE: TISZTELT POLGÁRMESTER ÚR. Lehet hogy nem itt kéne ilyeneket megkérdezni ezért előre is elnézést ké... (2014.02.24. 20:12) Ivádi Fiatalok
  • ColT: És valahogy meg tudjuk érteni a dolgot. Érdekes módon mindenfélére van pénz, de amikor arra kerül ... (2010.10.12. 21:08) Trükkös falurombolás 2.
  • ColT: "melyet talán senki más nem ért, csak az Önökhöz hasonló pártkatonák, akik a legsanyarúbb időben i... (2010.10.12. 19:29) Trükkös falurombolás 5.
  • Artaban: Van. (2010.03.08. 21:44) Mondd mennyit ér az ember...?! hatodik rész
  • slysco: Ha ehhez még hozzávesszük azokat a településeket, amelyek igazából nem is veszteségesek, csak a kö... (2009.11.05. 18:55) Trükkös falurombolás. 1
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Trükkös falurombolás 2.

2009.10.29. 10:02 Ivády Gábor

Íme a levelem, melyet július 20-án írtam:

Tisztelt Miniszter Úr!

Ivád önhibáján kívül, tulajdonképpen fizetésképtelen állapotba került. Mivel pénzt nem tudok csinálni, ezért demonstrációt fogok szervezni az áldatlan állapotunkra való figyelemfelhívás érdekében. Mielőtt bármilyen lépést tennék a sajtó és a többi polgármester felé, szeretném ha hivatalos állásfoglalást adnának a helyzetünkről, vagy megvizsgálnák a probléma megoldásának lehetőségét.
Mellékelem azt a levelet, mely magában foglalja lényegi információkat. Ezt először a blogomban jelentetem meg, majd ennek összefoglalóját használva sajtótájékoztatót hívok össze és demonstrációra hívom a hasonló helyzetben lévő polgármester kollégáimat. Félre ne értsen, nem fenyegetem, hanem korrekt módon tájékoztatom a tervezett lépéseimről.
Amennyiben lehetőség van rá, akkor kérem, oldjuk meg fehár asztal mellett a helyzetet!
 
Tisztelettel,
 
Ivády Gábor
polgármester (Ivád)
 

 
Aztán itt a melléklet, amit ehhez a levélhez csatoltam:
 

Újabb gyöngyszemet szeretnék megosztani Önökkel. Csak bírják követni!

Ivád nagyon régóta ÖNHIKI-s, azaz önhibáján kívül nehéz gazdasági helyzetbe került település. Ez azt jelenti, hogy minden évben (nagyon pontos pénzügyi kimutatással alátámasztva) kapunk az államtól körülbelül 5-6-7-8 millió forint kiegészítő támogatást, hogy ki tudjuk fizetni a közüzemi számlákat, a béreket, segélyeket.

Talán emlékszenek rá, hogy tavaly koldulnom kellett annak érdekében, hogy meg tudjuk vásárolni a falugondnoki kisbuszt. A XVI. kerületi önkormányzat a segítségünkre sietett és november környékén átutalt 10 millió forintot. A busz megvásárlása (a közbeszerzés kiírása, a pályázati elszámolás, stb miatt) csak idén márciusban történt meg. Ennek az volt a következménye, hogy a naptári év fordulóján ott volt a számlánkon ennyi pénz. Mivel ez felhalmozási összegnek tekintendő, ezért az idei önhikiből teljesen kiestünk, azaz a segítségnyújtás miatt idén majdnem a busz árának megfelelő összeggel kevesebbet kapunk. Tehát az állam nem csak, hogy nem segített a busz vásárlásánál, hanem még meg is büntet miatta.

Aztán végre volt egy cég, aki bejelentkezett Ivádra, és fizetett körülbelül négy millió forintnyi helyi iparűzési adót. Mivel ez év közben történt, ezért természetesen a költségvetésünkben ezzel az összeggel nem terveztünk, de szinte azonnal el is vitte ezt az összeget a sok tartozás. Év végén több lett a saját bevételem, ezért a befolyt összeg jelentős részét vissza kellett fizetnünk az államnak. Így a pénzmaradványunk sem maradt meg, ami halmozódott, belejátszik a felhalmozási pénzmaradvány, a helyi iparűzési adó többletbevétel.

Persze mi abban a hitben éltünk, hogy kapunk majd önhikit, ezért önhiki-előleget igényeltünk, hogy egyáltalán működni tudjunk (tettük ezt minden évben, és teszi ezt minden önhikis település). Most jött az elszámolás, ebben ezt visszavonják, illetve vissza kellene utalni, de mivel nincs egyetlen forintunk sem, ezért pontosan 0 ft állami támogatást kapunk ebben a hónapban. A következő hónapban még visszavonnak 450 ezer Ft körüli összeget, ebbe még nincs benne a befizetendő kamat, amit lehet, hogy egyszerűen inkasszálni fognak, ha nem utaljuk át.

Hogy állunk most?

A tartozásunk 13 millió körül van, ebből 9 millió a „körjegyzőség” felé, hitel 1.125 ezer, az államháztartás felé kb. 1.800 ezer Ft, a többi számla. A kifizetetlen számla pontos összege jelenleg: 1 546 426 forint.

A telefonjaink egyirányúsítva vannak. Ez szerintem mindent elmond.

Ivádon az elmúlt években egyetlen fejlesztés sem történt, karbantartás is csak ímmel-ámmal.

Most fogom az összes befizetetlen csekkünket és szépen elsétálok a miniszter úrhoz, hogy fizesse azokat ki, hiszen náluk maradt az a pénz, amelyből ezt meg tudnánk tenni. De nem egyedül megyek. Megkeresem az összes olyan települést, amely hasonló helyzetbe került az elmúlt időben, és együtt adjuk át a kifizetetlen számláinkat. Igen, demonstrálni, felvonulni fogunk. Vélhetőleg sok száz polgármester ( a szociális törvény-módosító indítványomhoz tavaly ősszel sikerült több száz polgármester aláírását megszereznem, vélhetőleg most sem zárkóznak el az együttműködéstől). Tiltakozni fogunk az önkormányzatok alulfinanszírozása ellen, elegünk van abból, hogy különböző „trükkökkel” igyekszenek minél több pénzt elvonni tőlünk. 

1 komment

Címkék: politika panaszkönyv ivád segítség!

A bejegyzés trackback címe:

https://ivad.blog.hu/api/trackback/id/tr41483300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.12. 21:08:42

És valahogy meg tudjuk érteni a dolgot. Érdekes módon mindenfélére van pénz, de amikor arra kerül a sor, hogy az ország lakosságára kellene (azaz kellett volna, mert ugye ez nem mai post) költeni, akkor valahogy nincs...
süti beállítások módosítása