HTML

Utolsó kommentek

  • Az IFE JELENLEGI ALELNÖKE: TISZTELT POLGÁRMESTER ÚR. Lehet hogy nem itt kéne ilyeneket megkérdezni ezért előre is elnézést ké... (2014.02.24. 20:12) Ivádi Fiatalok
  • ColT: És valahogy meg tudjuk érteni a dolgot. Érdekes módon mindenfélére van pénz, de amikor arra kerül ... (2010.10.12. 21:08) Trükkös falurombolás 2.
  • ColT: "melyet talán senki más nem ért, csak az Önökhöz hasonló pártkatonák, akik a legsanyarúbb időben i... (2010.10.12. 19:29) Trükkös falurombolás 5.
  • Artaban: Van. (2010.03.08. 21:44) Mondd mennyit ér az ember...?! hatodik rész
  • slysco: Ha ehhez még hozzávesszük azokat a településeket, amelyek igazából nem is veszteségesek, csak a kö... (2009.11.05. 18:55) Trükkös falurombolás. 1
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Közös lónak...óvoda

2007.06.21. 00:21 Ivády Gábor

Annak idején még én is jártam Ivádon óvodába. Annak már több mint 30 éve. Eddig nem volt semmi gond vele...

Az elmúlt évek politikai ámokfutásának köszönhetően be kellett zárnunk 2002-ben az iskolát, majd 2004-ben bezárták a postát és idén terítékre került az óvodánk. Első lépésként nem a megszűntetésről van szó, az ovi működhet tovább nyugodtan, de egy olyan kis település mint Ivád nem tarthat fenn önállóan intézményt, még akkor sem ha az teljes kapacitással működik (nálunk ugyanis 25 a névleges befogadóképesség amitől 10%-ban nyugodtan eltérhetünk, így jelenleg 27 gyermekünk van az oviban) különben elesünk az ÖNHIKI (önhibáján kívül nehéz gazdasági helyzetbe került településeknek járó kiegészítő támogatás) egy jelentős részétől, amit nem engedhetünk meg magunknak.

Szóval keresni kell egy másik települést amelynek van olyan óvodája, vagy iskolája amely fogad bennünket mint tagintézményt.

Logikus gondolatként rögtön Pétervására jött szóba, mind a három csatlakozni kívánó település (Erdőkövesd, Váraszó, Ivád) képviselőtestülete meg is hozta a döntést ezzel kapcsolatban. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy ez rendben van, de mivel a pétervásárai ovi csoportlétszáma és egyben a gyermekek száma is megnő ezért az eddigi vezető már nem foglalkozhat a továbbiakban saját maga is a lurkókkal, neki úgy nevezett független vezetőnek kell lennie. Az ő eddigi munkáját a csoportszobában át kell vennie valakinek, ezért fel kell venni egy új óvónőt. Pétervására azt mondta, hogy ezt természetesen a három tagintézménynek kell állnia, hiszen miattunk kell létszámot bővíteni. Valami logika van benne, de úgy összességében elég furán hangzik, hogy a péterkei óvónőnek Ivád, Váraszó és Erdőkövesd fizeti a bérét, ráadásul az intézményvezető azért továbbra is a pétervásárai ovit irányítja elsősorban és nem a leendő tagintézményeket, az új munkatárs pedig a péterkei gyerekekkel foglalkozik. Úgy gondoltam volna, hogy igazságosabb lett volna ha ők is beszállnak a finanszírozásba, de mint azt tudjuk előbb ittak volna nagy kortyokban savat mintsem valami olyat fizessenek ami másra átlőcsölhető.

Mivel elég pocsék volt az egész döntés előkészítése és hirtelen többletkiadásokkal néztünk szembe elkezdtem gondolkodni más lehetőségeken is. Mivel több száz helyen az országban az iskolához tagozódott az ovi így jött az isteni szikra, hogy miért ne tegyük mi is ezt, hiszen akkor nincs extra kiadás. Igen ám, de az iskolaigazgatónk kihasználandó az adódó helyzetet úgy döntött, hogy akkor most kiharcol egy plusz adminisztrátort. Saját maga is elmondta, hogy a tagintézmények nélkül is nagyon kellene egy ember, de ha nincs rá keret akkor nélküle is mehetnek az óvodák, megoldják a feladatot. (Itt megjegyzem, hogy évtizedek óta minden papírmunkát a saját intézményvezetőink végeztek el, így lesz ez eztán is, szakmai felügyeletről meg hallani sem akartunk, hiszen tökéletesen elégedettek vagyunk a pedagógusainkkal akik nem szorulnak irányításra, így nem is nagyon értettem a többlet feladatokat, de mindegy)

Szóval ott tartunk, hogy akkor az iskolához is fel kell venni egy embert. Ekkor volt az a halva született ötletem, hogy ha már mindenben együtt vettük ki öten a részünket, akkor ezt is megoldhatnánk együtt. Ennél a pontnál kapott röhögő görcsöt az előbbi témánál már említett, szerintem roppant arcátlan pétervásárai képviselőnk. Persze ha mi a kicsik összefogtunk volna, akkor először a közös történelmében Pétervására is megtudta volna milyen más helyett áldozatot hozni, de erre mi alkalmatlanok vagyunk. Javasoltam, hogy akkor ne vegyünk fel plusz embert, oldják meg az iskolában nélküle a problémát, így nem kerül senkinek semmibe az egész. Ezt is elvetették, aztán elnapoltuk a döntést.

A néhány napnyi szünetben újabb javaslattal álltam elő (mert közben az is kiderült, hogy mivel társulásban látjuk el a jövőben az oktatási feladatot, ezért a kistérségtől lekérhetjük a kiegészítő normatívát, ami Ivád esetében évi 3,2 millió forint. Értik?! Ezt évek óta megkaphattuk volna, de senkinek nem jutott eszébe és bár nem kell ebben egyetértenünk, de ez nem a polgármester feladata lett volna. Valaki, vagy valakik már megint nagyban tojtak a kistelepülésekre a társuláson belül) Közben Erdőkövesd úgy döntött, hogy ők teljesen függetlenül a mi döntésünktől az ovihoz csatlakoznak. Akkor is, ha így egyedül nekik kell majd kifizetni az új kolleganő fizetését. Ehhez nem tudok mit hozzászólni, remélem valaki majd tájékoztatja a lakosságot a választásoknál, hogy milyen könnyedén dobálóztak a milliókkal és erre az sem mentség, hogy a plusz normatívából futja rá, mert a hirtelen jött pénz még nem indokolná a pazarlást (például csökkenthetnék vele a tartozásukat a közös felé). Szóval kitaláltam azt, hogy akkor vegyünk fel egy embert az iskolához, mi kifizetjük a teljes bérét egyedül, de akkor dolgozzon nálunk Ivádon és csak akkor menjen be a suliba, ha a tagintézményekkel való adminisztrációt kell intézni (havi egy-két nap). Ha én állom a fizetését akkor dolgozzon nekem és ne úgy történjen ahogy Erdőkövesd esetében aki kifizeti a bért az oviba, az ember Pétervásárán dolgozik, pétervásárai gyerekekkel, ráadásul még ő is péterkei. Felhívtam telefonon a váraszói polgármestert és kérdeztem, hogy az előterjesztésbe belevegyük-e őket is, vagy ne. Azt mondta, hogy ha itt neki nem kell fizetnie semmit akkor természetesen ő is az iskolához akar tagozódni, úgy írjuk meg a vitaanyagot, hogy ők is benne legyenek.

Gondoltam bemegyek a pétervásárai polgármesterhez egyeztetni és megbeszélni vele, hogy így már nem terheli őket semmilyen költség, legyenek már szívesek rábólintani. Kénytelen voltam végighallgatni az újabb intelmeit, bölcs okfejtéseit, szigorú tekintetű dorgálásait, miközben azon gondolkodtam, hogy honnét vesz annyi önbizalmat, hogy más polgármestereket oktasson ráadásul úgy, hogy még csak sikeresnek sem mondhatja magát, de nem szóltam egy szót sem mert el kellett érnem, hogy mellettünk szavazzanak. A végén azt mondta, hogy ő ugyan nem fogja megszavazni, de a testülete valószínűleg igen és a véleményét az ülésen is el fogja mondani. Bravo.

Szóval eljött a testületi ülés. Érveltem a határozati javaslat mellett, hogy ez senkinek nem kerül semmibe, a plusz munkaerő is megoldódott, nekünk viszont Váraszóval egyetemben nagyon fontos, hogy minél kedvezőbben tagozódjunk. Az első aki szót kért a váraszói kolléga volt aki bejelentette, hogy ők is az ovihoz tagozódnak, mégpedig azért, mert (most figyeljenek!) megtanulta az üzleti életben, hogy ingyen nincsen semmi, így inkább kifizeti az óvónő bérének ráeső részét. Értik ezt?! Megspórolhattak volna a településüknek félmillió forintot évente, de ő neki ez nem tetszett. Persze szívesen mondtam volna, hogy ha akar, felőlem fizethetett volna az iskolai adminisztrátor fizetésébe is, ha ettől nyugodtabb az üzleti lelke, de ehhez az kellett volna, hogy ne az ülésen szembesüljek a fejleményekről. Illett volna előtte értesítenie az álláspontja megváltozásáról, mert én meg azt tanultam meg az üzleti életben, hogy ha valaki mond valamit akkor ahhoz tartja magát, vagy időben szól az új helyzetről, különben hitelét veszíti a partnerek előtt. Ennél még szebb, hogy ennek tudatában már azt sem szavazták meg, hogy Ivád egyedül tagozódjon az iskolához, pedig ez továbbra sem került volna senkinek semmibe. Erdőkövesd sem szavazta meg, pedig egy-két hónappal korábban amikor az iskolájukkal tagozódtak ugyanígy akkor szó nélkül mindenki feltette nekik a kezét, hiszen senkinek nem került semmibe, a plusz költségeket magukra vállalták (ahogy mi is tettük volna most). Ebben sem találom a logikát és a tisztességet, de ez az ő dolguk. Pétervására egyetlen képviselője sem állt mellénk, pedig nekik sem került volna egyetlen forintjukba sem a változtatás. Köszönjük a jóindulatot! Kisfüzes tartózkodott.

Így maradt nekünk is a pétervásárai óvoda, hacsak nem jeleneik meg jóságos település polgármestere aki azt mondja: megértem a helyzetet, gyere hozzánk, mi szívesen fogadunk.

6 komment · 2 trackback

Címkék: panaszkönyv ivád

A bejegyzés trackback címe:

https://ivad.blog.hu/api/trackback/id/tr97102961

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: frases de amor cortas tumblr 2017.12.10. 12:27:48

Hajbeültetés árak - Hajbeültetés Árak

Trackback: Lee esto 2017.12.09. 10:10:14

egyszerű gyakorlatok kezdőknek I. - dobklinika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivády Gábor 2007.06.23. 08:57:46

Újabb szösszenet a támához: Amint azt láthatták, rajtam kívül senkinek sem volt egyetlen módosítási javaslata sem, új ötletekkel csak én álltam elő, a mindenki számára elfogadható megoldást egyedül én kerestem. Erdőkövesd azt mondta, hogy ha a fene fenét eszik akkor is az óvodához tagozódnak, az sem érdekli őket, hogy ez mennyibe kerül. Váraszó várta a fejleményeket, Pétervására meg csak azt akarta elérni, hogy más pénzén felvehesse az új (már jóval a döntés előtt kiválasztott) ovónőt.
No és amit ki akarok hozni az egészből, hogy amikor a pétervásárai polgármester a testületi ülésen előadta monológját, akkor azt hangsúlyozta, hoy én mennyire kompromisszumképtelen vagyok. Hiába hívtam fel korábban a figyelmét arra, hogy a kompromisszumkészség abban mutatkozik meg, hogy újabb és újabb javaslatokkal igyekszünk a mindenki számára járható utat metalálni és eddig Péterke nem csinált mást mint azt mondta, hogy vagy az ovihoz tagozódsz, vagy sehova, Ő kitartott véleménye mellett és ennek hangot is adott. Erdőkövesdet nem illette ilyen váddal, pedig nála rugalmatlanabb döntést ebben az esetben talán egyedül Pétervására hozott.

Mondják el a véleményüket, mert lehet, hogy én látom rosszul a dolgokat és tényleg fafejű vagyok. Őszintén várom az őszinte véleményeket, mert nagyon szívesen gyakorlok önkritikát ha kell.

Pál István László 2007.07.05. 21:18:31

Tisztelt Ivádi Polgármester Úr! A válaszom a velemkapcsolatos vagy Váraszóval kapcsolatos felvetéseire a következő.Szeretném emlékeztetni hogy önnek hamarosan ötödik éve módjában áll nagy dolgokat kitalálni. Az nemis baj ha Ivádnak minden ötletét ön találja ki és ez a falujavát szolgálja,de ha még az öt település is profitál belőle az külön öröm. Azt az idézetet szeretném ide kapcsolni hogy \\\" A világon a legjobban az ész van elosztva mert minden ember megvan győződve hogy neki van belőle legtöbb\\\"A kritika akkor jó ha megvan alapozva. Hogy ezt miért mondom csak vissza kell emlékezni az első közös testűleti ülésekre.Ott ha vissza emlékezik a Polgármester ur én mint Váraszó pár holnapja Polgármestere megkérdeztem miért kerül Váraszónak a közöshivatal müködtetése 18 millióba. Azóta magamtól is rájöttem hogy az elözó testületek döntéseinek az árát fizessük ma ha bírjuk. Az óvodával kapcsolatba és a személyeskedésére a következőt üzenem. Köszönjűk hogy egyedül csak ön találta ki milenne a Váraszói óvodának a legjobb.Emlékeztetni szeretném hogy az előzetes tájékozódásból egyértelmüen kilehetett következtetni nincs esély az iskoláhozvaló csatlakozasunk szavazásánál.Hiszen matematikailag aPétervására,Erdőkövesd,Kisfűzes\\\" nem \\\" szavazatai ellenében Váraszó és,Ivád összes képviselőjének \\\"igen\\\" szavazata kevés lett volna az iskoláhozvaló cstlakozásban.Ebből is látszott az ön nagylelkü felajánlása hogy az\\\" Ivádiak pénzén Váraszónak semmibe sem kerűlt volna a tagóvodává alakitás\\\"ez egy halott ötletté vált. Végezetül egy kérdés fogalmazódott meg bennem hogy dolgozott-e már termelőszférában? Hogy miért kérdezem, azért mert minden eddigi sikere amit leirt ötlet\\\"trükk\\\" árán megszerezni azt a pénzt amiért valaki/valakik megdolgoztak.Az előre tartott kalapot nem tudja mindenki megtöltetni. Az igazi siker az lenne ha a termelőszférát tudnák szaporitani a külömböző módon megszerzett pénzekből.Az is biztos hogy kikell beszélnünk bennünket hátrányosan érintő dolgokat de személyeskedéssel túlzott egoval semmire sem megyünk

Ivády Gábor 2007.07.07. 01:23:34

Kedves Laci!

Nagyon sajnálom ha belegázoltam a lelkedbe, de én csak leírtam a tényeket az események pontos menetét és kiegészítettem azzal a szubjektív megjegyzéssel, hogy ritkán ér olyan váratlan retorikai pofon mint amikor bejelentettétek, hogy nem kívántok a továbbiakban az iskolához tagozódni, ráadásul az indoklás kifejezetten sokkoló volt.
Nem gondolom azt, hogy egyedül én találtam volna ki, hogy Váraszónak mi lett volna a legjobb, ez nem feladatom és képtelen is vagyok rá, mivel ivádi vagyok. Nem kérdéses az, hogy Ti nagyon jól tudjátok mit szeretnétek magatoknak, a településnek, nem is kívánok ebbe beleszólni (nincs is jogom hozzá). Ha az ezzel kapcsolatos mondatodat sértésnek szántad, akkor vedd úgy mintha nem reagáltam volna rá. Váraszó érdekeit nézve azonban a lehetőségeket elemezve azt azért megtehetem, hogy azok közül megpróbáljam megállapítani melyik lett volna a legelőnyösebb Nektek (szerintem).
Nem akarlak megsérteni, de az előzetes tájékozódásod sokkal inkább feltételezés lehetett. Erdőkövesd "nem" szavazata biztos volt, ebben igazad van. Kisfüzes azt mondta, hogy nem akarnak a szavazásban részt venni, ezért ők tartózkodni fognak. A tartózkodás ebben az esetben a "nem" szavazatokat erősítette volna, de elég értelmesek az ottani képviselők ahhoz, hogy megértsék ha hárman "igennel", hárman "nemmel" szavaznak akkor képviselik a pártatlanságot a tartózkodással ellentétben. Ehhez meg kellett volna keresnünk őket (én egyébként a polgármesternek ezt említettem is, jól jött volna a részedről egy kis segítség) és elég jó szándékúnak ismerem őket ahhoz, hogy teljesítették volna a kérésünket. Pétervására "nem" szavazata egyáltalán nem volt nyilvánvaló, így utólag is le tudod ellenőrizni ha akarod. A polgármester "nem"-je mellett a képviselők jelentős többsége hajlandó lett volna mellettünk szavazni, bár biztosabb dolgunk lett volna, ha erre Ti is megkéritek őket. Miután bejelentetted, hogy nektek nincs szándékotokban az iskolához tagozódni, ráadásul még a mi csatlakozásunkra is nemmel voksoltatok, nem volt kérdéses, hogy ők sem állnak a javaslat mellé. Egyébként miért nem vártátok legalább azt meg, hogy hátha átmegy a javaslat ahelyett, hogy rögtön az ülés elején visszavonulót fújtok? Miért nem szóltál jóval az ülés előtt, hogy magunkra fogtok hagyni a dologban és akkor lehet, hogy össze sem kellett volna ülnünk, mert én sem láttam volna értelmét? Miért szavaztatok "nemmel" a mi tagozódásunkra még akkor is ha ti kihátráltatok a dologból, hiszen nektek az sem került volna egyetlen forintotokba sem?
Egy kicsit visszás azt mondanod, hogy ne személyeskedjek, mert ezzel nem megyünk semmire, miközben lekoldusozol bennünket és azt mondod, hogy mi csak tartjuk a kalapot, hogy más megtöltse azt.
Egyébként minden eddig ötletünknél (gondolom jól belénk akartál rúgni a "trükk" szóval, de ezt sem vesszük fel) adtunk is a kapott javakért (a játszótérhez csere-akción keresztül jutottunk el, azaz mindenki megkapta az előző felajánlást az újabbért, a virágpalántákért honlap-készítést ígértünk, az utcáknál a nevet adtuk volna a jelentkezők pénzéért) tehát az ügylet adok része is fel volt töltve, nem csak a kapok rész.
Mindenféle kötekedés nélküli a kérdésem, hogy ha az a véleményed a nem termelőszféráról, hogy csak élősködnek a dolgozókon akkor miért jöttél át erre az oldalra (hiszen most nem termelsz semmit és mégis fizetést kapsz abból a pénzből amiért valaki/valakik megdolgoznak)?
Még egy információ: Ivád önkormányzata termelni kezdett, mégpedig honlapokat készítünk más településeknek, ezzel bevételt generálunk és (egyenlőre rész-)munkát adunk két embernek.
Mellesleg egy önkormányzatnak nem feltétlenül kell (egyes szaktekintélyek szerint kifejezetten tilos) termelő tevékenységet folytatnia, mert az nem egyeztethető össze a feladatainkkal, inkább lehetőséget kell biztosítani azoknak a cégeknek akik ezt megtennék. Az önkormányzatok (és az állam is) kifejezetten abba a csoportba tartoznak akik beszedik a pénzt a dolgozó emberektől, hogy aztán azt különböző szempontok szerint részben visszaosszák, részben felhasználják a céljaik megvalósítása érdekében, de nem termelnek javakat. Lefordítom: tartják a kalapjukat amit megtöltenek azok az emberek akik dolgoznak. Egy ilyen „cég” élén állsz most és érdeklődéssel várom miként reformálod meg a közigazgatást és vonsz be mindannyiunkat a termelőszférába.

Gézus 2007.07.20. 15:03:13

Bölcsnek lenni mindig nehéz és fárasztó, de a balgaság nem fáj soha (nekem).

László az ország másik végéből 2007.08.21. 12:27:25

TISZTELT Gábor!

Én kis hazánk másik szegletében élek, a Bumerángos akciód óta figyelemmel kisérem az ivádi történéseket..
Nagyra becsülöm a törekvéseidet, és azt hogy nem a saját zsebedbe szeretnél minél többet beletömni.
A fentieket olvasva még nagyobb tiszteletem a tiéd, irigylem a bátorságod és irigylem ebből a szempontból az ivádiakat.
Látom a környékünkön (és az egész országban is) lévő helyzetet, sajnos nem csak a péterieknél van begyöpösödött rendszerváltási MARADÉK. Ezért sem halad ez az ország előre.
Én is elgondolkoztam már azon, hogy "kezembe vegyem az irányítást" azaz a politikába próbáljak segíteni előbb a szűkebb (város) majd tágabb (megye, ország) környezetemnek. De ezt nem tettem még meg, mert félek. Félek attól, hogy ha olyan OSTOBA FAFEJŰ emberekkel kell egyezkedni, kompromisszumra jutni, mint pl. Neked akkor nálam elszakadna a cérna és esetleg az illetőt fel kellene mosni utána.
Undorítónak és aljasnak tartom az olyan politikusokat akik azt nézik hogy nekik mi a legjobb, ilyen szinte az összes, az az 1-2 kivétel aki van pedig hiába erőlködik. Sok lúd disznót győz, de ebben a felállásba a sok disznó eltapossa a ludat. Sajnos amíg a disznók vannak fölényben addig nem jutunk egyről a kettőre.
Kicsit olyan vagy mint a Miguel de Cervantes Don Quijote lovagja, majd hogy nem szélmalom harcot vívsz Te is. Azzal a különbséggel itt nem te vagy a bolond hanem a többi begyöpösödött politikus, akik lebetonozott szélmalomnak képzelik magukat és te egymagadban mit sem tudsz tenni ellenük.
További kitartást és küzdelmet és sok sikert.

László

Lajos az ország messzebbik részéből 2007.08.22. 17:42:52

Tisztelt Gábor!

Kapcsolódom az előttem szóló Lászlóhoz:
Örülök, hogy ORSZÁGUNKBAN vannak még olyan emberek, akik a köz javát tartják elsődlegesen szem előtt.
Céljaik megvalósításához nem hátrálnak meg semmitől, még akkor sem ha tudják, hogy önmagukban kevesen lesznek a feladat megvalósításához.
A szélmalmok kora akkor fog lejárni, ha elegen leszünk ahhoz, hogy lebontsuk azokat. Úgy látom, hogy GYŰLÜNK.

További sok sikert kívánok.

Tisztelettel: Lajos
süti beállítások módosítása