HTML

Utolsó kommentek

  • Az IFE JELENLEGI ALELNÖKE: TISZTELT POLGÁRMESTER ÚR. Lehet hogy nem itt kéne ilyeneket megkérdezni ezért előre is elnézést ké... (2014.02.24. 20:12) Ivádi Fiatalok
  • ColT: És valahogy meg tudjuk érteni a dolgot. Érdekes módon mindenfélére van pénz, de amikor arra kerül ... (2010.10.12. 21:08) Trükkös falurombolás 2.
  • ColT: "melyet talán senki más nem ért, csak az Önökhöz hasonló pártkatonák, akik a legsanyarúbb időben i... (2010.10.12. 19:29) Trükkös falurombolás 5.
  • Artaban: Van. (2010.03.08. 21:44) Mondd mennyit ér az ember...?! hatodik rész
  • slysco: Ha ehhez még hozzávesszük azokat a településeket, amelyek igazából nem is veszteségesek, csak a kö... (2009.11.05. 18:55) Trükkös falurombolás. 1
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Közös lónak...PEVIK Kft.

2007.06.19. 16:30 Ivády Gábor

A Pevik Kft. öt település önkormányzatának közös cége. A neve is így adódik össze: Pétervására, Erdőkövesd, Váraszó, Ivád, Kisfüzes.

A valaha jobb napokat élt cég mára szinte teljesen leamortizálta magát amiben jelentős szerepe van minden eddigi önkormányzati vezetőnek és képviselőnek egyaránt. Senki nem tett semmit annak érdekében (azon kívül, hogy szóban ezerszer elmondták testületi üléseken), hogy a Peviket helyzetbe kell hozni. Ehhez képest megszűntettünk olyan ágazatokat mint az aszfaltozás, amihez volt technikai eszközünk is, szerintem szakmunkásaink is, csak éppen megrendelést nem sikerült szereznünk. A gépek ma ott rozsdásodnak a telephely udvarán. 

A cég tulajdoni elosztása az öt település lakosságának arányában oszlik meg és itt kezdődik az első probléma. Pétervásárának 54%-os a részesedése, azaz ebben az esetben demokratikus döntéshozatalról szó sem lehet, amit Péterke akar az úgy van. Amikor a cég megalakult akkor kellett volna az akkori vezetőknek a sarkukra állni és kiharcolni azt, hogy senki ne lehessen önállóan többségi tulajdonban. Pétervására persze röhöghetett a "kicsik" töketlenségén és azóta is élvezi ennek az előnyeit.

Mostanában a Pevik nyereséges, így a tulajdonosok osztalékot vehetnek fel. Hogy miből nyereséges? Esősorban az ivóvíz és szennyvíz szolgáltatásnak köszönhetően, no és a szemétszállításból adódóan. Lehetne még nyereségesebb is, ha például Pétervására nem adta volna át az ivóvízszolgáltatást az ÉRV-nek. Értik ezt? Egy külsős cégnek!

Szóval mind az öt település megkapja a saját osztalékát lakosságarányosan. Ez Ivádon kb. 200 ezer forint egy évben.

Aztán ott van az iparűzési adó. Szerény véleményem szerint valamilyen megállapodás keretében ezt is szét kellene osztanunk egymás között, hiszen az csak papír kérdése, hogy hol van a székhely.

Ivádon van egy telephely, mi kapunk évente kb. 150 ezer forintot iparűzési adóként.

Erdőkövesd, Váraszó és Kisfüzes nem kap az osztalékon kívül semmit.

Pétervására évente kb. 1,6 millió forintot zsebel be iparűzési adóként az osztalékon felül. Ez a rendszerváltoztatás óta így van és ha feltételezzük azt, hogy az akkori adóként beszedett összeg ma 1,6 milliót érne akkor 25,6 millió forintot rakott el Pétervására úgy, hogy azt illett volna szétosztani.

Soha senkinek nem jutott eszébe az, hogy ha minden költséget közösen állunk, minden kiadás mindannyiunkat terhel, akkor a bevételeket miért nem osztjuk szét ennek megfelelően?!

No és ha eszébe jut? Pétervására mint többségi tulajdonos leszavazta volna az összes többit és minden folyt volna tovább a régi medrében.

Tudják ha véletlenül úgy adódik, hogy a székhely is Ivádon lett volna a telephellyel együtt akkor az első év után felemelte volna Pétervására a hangját és átrakta volna magához a központot, mert az már mégsem járja, hogy Ivád kapja a teljes iparűzési adót.

Végül még egy vélemény: ha már így alakult, akkor legalább tényleg megtettek volna mindent Péterkén annak érdekében, hogy a Pevik minél jobban működjön. Pál Laci polgármester mindig azt szokta nekem mondani, hogy nem lehet üzleti szemmel vezetni egy települést, oda közigazgatási személet kell. Kedves Laci! Ide pedig üzleti gondolkodás kellett volna!

 

Szólj hozzá!

Címkék: panaszkönyv ivád

A bejegyzés trackback címe:

https://ivad.blog.hu/api/trackback/id/tr56101807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása